Hírek, gondolatok, kiscicák

2016. október 23., vasárnap

Fantasztikus kéziratok éjszakája

0:56 Posted by Kristóf Szöllösi , No comments


Tegnap került megrendezésre a VI. Fantasztikus kéziratok éjszakája, zsinórban a negyedik, amin én is képviseltettem magamat valamilyen írással. Nem tudom, mennyire ismeritek a dolgot, mindenesetre röviden összefoglalva az eseményt az SFmag szerkesztősége csinálja 2011 óta, és arról szól, hogy ha beküldesz rá valamilyen írást (regényrészletet vagy novellát), akkor ők azt elolvassák, aztán körülbelül negyed óra alatt elmondják róla a véleményüket, élőben.

Elsőre talán nem tűnik olyan nagy cuccnak ez az egész, az ember azt gondolhatná, hogy tizenöt perc végső soron kevés ahhoz, hogy igazán mélyen kivesézzenek akármit, de ahogy én észrevettem az eddigiek alapján, ez egyáltalán nem így van. Már csak azért sem, mert minden egyes perc nagyon hosszúra tud nyúlni, ha ott ülsz három tapasztalt íróval és/vagy szerkesztővel szemben, és azt hallgatod, hogy mi és miért szar az írásodban. :D Az elmúlt években én is kaptam egy csomó remek tanácsot és tippet az éppen aktuális zsűritől (kedvencem továbbra is az, hogy kezdjem a WC-n a történetet. Bár így visszagondolva vicces meg minden, azért ez a kijelentés döbbentett rá arra, hogy milyen fontos a könyv első mondata, első bekezdése, első jelenete stb.)

Az elmúlt évek során mindig igyekeztem olyan írást beküldeni, amit legjobb tudásom szerint készítettem, de mégis volt benne valami hiba, csak épp nem tudtam rájönni, hogy mi. Idén se volt ez másképp, ezúttal az épp aktuális projektem első fejezetét küldtem, amit azóta már kiszórtam a dramaturgiai változtatások miatt, de ettől függetlenül nagyon kíváncsi voltam, hogy a világépítés, az információadagolás meg úgy nagy átlagban a fejezet maga hogyan muzsikál.

Mint minden évben, ezúttal is az Imagine nevű oldal lelkes tagjaival érkeztem a helyszínre. Először még beugrottunk egy közeli gyorsétterembe, hogy aztán telített zsiradékokkal optimális mértékben teletömött artériával folytathassuk az utunkat a helyszín felé. Bár eredetileg úgy nézett ki, hogy késni fogunk, a végén inkább fél órával korábban érkeztünk. Ilyenkor jön különösen jól a társaság: az ember nevethet minden hülyeségen kicsit sem hisztériás jelleggel, plusz vitatkozhat azon, hogy igenis ő küldte a legszarabb írást a jelenlévők közül. Remek program, tényleg.

Maga az esemény nagyon egyszerűen zajlik. Az ember ül szépen, nyugodtan a maga kis helyén, aztán hirtelen szólítják, és akkor ki kell fáradnia a neki kijelölt zsűri asztalához, és meggyőzni őket, hogy nem is rossz, amit írt, csak ők nem tudják értékelni a művészetét.

Mikor rám került a sor, nagyjából nyugodtan mentem a zsűrihez, ahol rögtön ért is az első sokk. Gyakorlatilag le se ültem, mikor közölték velem, hogy a cím, amit direktbe gyökérnek akartam megírni (Mechnaikus Tatabánya), tökre tetszik nekik. Ezt az információt gyakorlatilag azóta is próbálom feldolgozni. Mert az egy dolog, hogy jó címet nem tudok adni semminek, csak hosszú hetek megfeszített munkája után, de hogy a szar címek se mennek, azzal még meg kell barátkoznom. :D A beszélgetés amúgy meglepően pozitívan sikeredett: kiderült, hogy amiről én azt hittem, hogy nem sikerült túl jól megoldani, szerintük tökre rendbe van, és bár a végén természetesen előkerültek a hibák is, koránt sem olyan mértékben, mint arra előzetesen számítottam a saját kalkulációim alapján.


Hát, röviden összefoglalva ennyi volt a tegnapi esemény, azt hiszem. Ismét sikerült nem egy okosságot megtudnom, amikhez a jövőben igyekszem is majd tartani magamat, és összességében remekül éreztem magam. Nem tudom, közületek mennyien írnak, és hányan voltatok már Fantasztikus kéziratok éjszakáján, de én mindenképp azt javaslom annak, aki ír, hogy ha teheti, egyszer nézzen ki erre az eseményre. Kemény, de korrekt kritikát fog kapni, méghozzá hozzáértő emberektől, ami azért nagy kincs, és abszolút megéri az a négy-öt pánikrohamot, ami egy ilyen rendezvény velejárója. :D  

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése