Hírek, gondolatok, kiscicák

2016. október 29., szombat

Szép új Budapest - Pest I.

1:35 Posted by Kristóf Szöllösi , No comments
Nos, nagyon úgy néz ki, hogy megértük az első tematikusnak mondható bejegyzés sorozat kezdetét is.  

Ez egy 4-5 naponta frissülő dolog lesz, ha minden jól megy, ami elsősorban arra hivatott, hogy bemutassa az Acélszentek világát, és valami több-kevésbé átfogó képet adjon nektek arról, hogyan is néz ki Budapest a bizonyos szekták álláspontja szerint szent világháború után. Terveim szerint először a főbb helyszíneket aztán pedig a fontosabb szereplőket fogom sorra venni, hogy mindenki tudja, körülbelül mire számíthat ebben a szép új, adóbevallástól, közlekedési dugóktól és idegesítő kör e-mailektől mentes világban.

Kezdjük talán azzal a területtel, ahonnan a történet főhőse és annak szektája is származik: a Pest kellős közepén elterülő, kvázi független területekkel, a belvárossal és a Panelpatkány Territóriummal.

1. A belváros

A belváros területe a mai V., VI., VII. és VIII. kerületekre terjed ki, kiegészítve Újlipótvárossal, a WestEnd épületével és a XI. kerület néhány utcájával. Északról az Angyalföldi Népköztársaság, keletről a népköztársaság és a Panelpatkány Territórium, délről a Szakadár Blokk, nyugatról pedig a Duna határolja. 

„A Vörösmarty tér elég alaposan megkapta a magáét a harcok alatt. Állítólag valahol a közelében NATO parancsnoki központot húztak fel, a szovjet pilóták pedig ezért kínos akkurátussággal bombázták le az egész környéket, nehogy elvétsék a kiemelt fontosságú célpontot. Bárhogy is volt, a kiégett, összeomlott romok mostanra csak csöveseknek, őrülteknek és piti bandatagoknak adtak otthont. A belváros szennye gyűlt itt össze, a mindenhonnan kitaszított söpredék, akikre még Óbudának sem volt szüksége.”

A terület maga nem képvisel különösebb értéket. A világháború alatt alaposan megszórták a várost épp visszafoglalni akaró szovjet csapatok, így mára nem maradt gyakorlatilag semmi, amire a Szakadár Blokk vagy az Angyalföldi Népköztársaság szemet vethetne. Úgy is mondhatnánk, túl sok az eszelős és túl kevés az érték errefelé.   

„A WestEnd épületét számtalanszor átépítették, felújították és újragondolták az évek alatt, így alakult ki belőle az a masszív, rég elfeledett átjárókkal és folyosókkal átfúrt csupa üveg, csupa acél kocka, ami egyetlen bombatalálat nélkül vészelte át a háborút. Állítólag azért, mert olyan ronda volt, hogy a pilóták direkt nem céloztak rá, miközben szórták a tölteteket. Kezdetben még az Angyalföldi Népköztársaság működtetett itt egy afféle előretolt helyőrséget, a munkásőröket viszont hamar kiszorította Újlipótváros legnagyobb és legerősebb szektája, a futuristák, akik azóta is uralták az épületet.”

Épp ezért igazi senki földje ez, ahol gombamód szaporodnak a szekták, és az ember sosem tudhatja, mikor állítanak kést a hátába valami elborult hit nevében. Megtalálható itt minden és mindenki: a harmadik és a negyedik világháború hívei, a világháború előtti fejlett világot imádó futuristák, de nem hiányozhatnak a pincéjükben munkásőrök hulláit rejtegető vérszekták és az exókat vadászó géprombolók sem.

Mindent összevetve a belváros nem egy vidám hely a jövőben. Elvadult szekták, mindenhonnan kitaszított, végsőkig elkeseredett emberek élnek itt, akik egy pillanatig sem haboznak átvágni valakinek a torkát, akár a várható haszon, akár a móka miatt. De hé! Legalább a pofátlan galambokat is megölik. Az is valami, nem?

2. Panelpatkány Territórium

A Panelpatkány Territórium a belvárostól keletre található, és a mai Zugló egy részét foglalja magába. Ide tartozik a Hungária körút és a Róna utca közötti területnek durván a fele, valamint az Örs Vezér tere és a tér körül elterülő lakótelep egyaránt. Tatabánya után itt él a Kárpát-medence második legnagyobb panelpatkány populációja, egymással folyton háborúzó törzsekbe rendeződve.

"Az Angyalföldi Népköztársaság területétől keletre elterülő betondzsungel eléggé durva környék volt, és ezt mi sem bizonyította jobban, mint hogy a kommunisták még csak véletlenül sem akarták elfoglalni. Élt itt legalább három panelpatkány törzs, néhány kannibál és egy csomó renegát. Ha fel akartál szívódni az állam elől, amit cserbenhagytál, ennél jobb környéket keresve se találhattál volna."

A terület jórészt ugyanannak köszönheti a függetlenségét, mint a belváros is: egész egyszerűen túl kevés értéket lehetne elvenni túl sok őrülttől ahhoz, hogy a környező nagy államok, az Angyalföldi Népköztársaság vagy a Szakadár Blokk megpróbálkozzanak egy invázióval. Meg aztán ki akar magának Pesten is ellenségeket, mikor a budaiak mindig kéznél vannak?

Bár a territóriumot papíron csak és kizárólag panelpatkányok lakják, az igazság az, hogy meglepően sokan élnek még errefelé, igaz, a törzsek fő lakhelyeként szolgáló lakótelepektől azért tisztes távolságra, inkább a belváros határán. Számkivetettek, besúgók és árulók kedvelt környéke ez, hiszen legyen akármekkora a sérelem, a vérbosszú egyből nem olyan csábító lehetőség, ha egy vérengző őrültekkel teletömött városrészbe kell bemenni érte. 


Bár a bejegyzésnek itt vége, ne menjetek sehová, hiszen jövő héten következnek az igazi pesti nagyágyúk: a régi szép időket aktívan felelevenítő Angyalföldi Népköztársaság és a többek között saját magával is profi szinten háborúzó Szakadár Blokk!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése