Hírek, gondolatok, kiscicák

2017. március 11., szombat

Mit hallgatok írás közben?

7:20 Posted by Kristóf Szöllösi , 3 comments
Be kell valljam, a cím némileg félrevezetőre és hatásvadászra sikeredett (de nem pont valami ilyesmi lenne a feladata?), ugyanis az esetek túlnyomó többségében nem szoktam írás közben zenét hallgatni, egész egyszerűen azért, mert zavar. Nem tudok tőle koncentrálni, folyton a szövegre figyelek a saját dolgaim helyett, nem hallom, amikor a TEK rám rúgja az ajtót plagizálás miatt, ilyesmik. Mondhatni, másoknak a rágózás és a sétálás nem megy egyszerre, nekem meg a zenehallgatás és az írás.

Amikor viszont szoktam zenét hallgatni, nem is keveset, az az ötletelés szakasza, főleg annak az eleje. Úgy vettem észre, ilyenkor kifejezetten előnyös, ha csak úgy csapongok ide-oda, összegyűjtök és leírok mindent, ami csak az eszembe jut, aztán megpróbálom az egészet összeállítani egyetlen összefüggő, koherens dologgá formálni, remélhetőleg minél nagyobb sikerrel.

Az alábbiakban azt a három számot gyűjtöttem össze, amiket még az Acélszentek kidolgozása és javítása közben hallgattam rojtossá (vagy hogyan kell ezt mondani). Azt hiszem, látszik, hogy igen széles a választék, van itt a metálon kezdve a hardcore-on át egészen a dél-afrikai rapig minden. Azt hiszem, ez így alapból is igaz a zenei ízlésemre. Mindegy, mi az, csak rotáljon megfelelő fordulatszámon. 

(Maga a sorrend tök random, nem jelent semmit, csak így azért mégiscsak egymás után kellett pakolnom ezeket a csodákat, hogy kinézzen valamennyire a poszt.)

Overkill: Ironbound

Ezt a számot még az elborult, főleg thrash metált hallgató korszakomban fedeztem fel, és mind a mai napig nagyon szeretem. Kellően pörgős, kemény hangulatú, sőt, a regény első verziójának befejezése után arra is rájöttem, hogy még a szövege is egészen passzol a cselekményhez. Vagy minimum a világhoz, na. Angerfist: Incoming

Azt vettem észre, hogy a hardcore mint olyan, nem egy bonyolult műfaj. Végig megy a mosógép, mellé párszor bekapcsolódik a hűtő vagy más háztartási kisgép, és az egészet megbolondítják azzal, hogy esetenként valaki belemond valamit a mikrofonba. Mégis, ez a zene egész egyszerűen tökéletes arra, hogy alapállapotba vágja az agyadat. Épp ezért ha nagyon nem tudtam koncentrálni a szövegre, mert mindenféle hülyeség járt éppen az agyam, csak meghallgattam ezt a remek számot (esetleg egy tizennégy perces megamixet belőle, mert miért ne), és már törlődött is minden zavaró gondolat. Lehet, így leírva kissé furán hat, de a valóságban esküszöm, működik a dolog.  Die Antwoord Fatty Boom Boom

Alapból szeretem az együttest, van valami kimondottan megkapó a sokszor bizarr zenéjükben, legalábbis szerintem. Elsősorban akkor vettem elő, amikor a némileg betegebb, fekete humorban gazdagabb részeken dolgoztam, de alapjáraton ha nem hallgattam meg ezerszer ezt a számot az ötletelés alatt, akkor egyszer sem. Igazából azon csodálkozok, hogy a YouTube nem szólt egyszer sem rám, hogy most már elég lesz, menjek ki inkább felásni a kertet vagy valami más módszerrel nyugtassam le magam :D

3 megjegyzés:

 1. Szia Kristóf!
  Én általában film betétdalokat hallgatok (pl.Pearl Harbor, Rettenthetetlen vagy Életrevalók), bár az igazat megvallva olykor engem is zavar a koncentrálásban. Ilyenkor pár percre abbahagyom az írást, berakok egy régebbi dalt, mondjuk a Nothing Else Matters-t, vagy a Wind of Change-et és relaxálok egyet. --> Rövid időn belül jön is az ihlet.
  (Ez az Incoming felkeltette a figyelmemet. Szerintem majd kipróbálom, hátha nálam is működik. :))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   Igen, ezt szerintem embere válogatja, ki mennyire tud koncentrálni, mennyire könnyű elterelni a figyelmét. Én alapból nem tudok olyan jól koncentrálni, ezért nem is nehezítem meg a dolgomat azzal, hogy bármit hallgatok, mikor írni kéne, de akkor ezek szerint te jóval fegyelmezettebb vagy. :)
   A hardcore technóval pedig azért csak óvatosan, az egy elég szélsőséges műfaj. :D

   Törlés
  2. A célnak megfelel... Egyébként is nyitott vagyok, ha "zenéről" van szó. Agyzsibbasztónak tökéletes, bár az is igaz, hogy sosem volt és nem is lesz az én műfajom. :)
   Az egyetlen zaj, ami ellen írás közben kifogásom van, az a csend.

   Törlés